Between Two Castles of Mad King Ludwig
Pöydällä on aiemmin arvioitu Castles of Mad King Ludwig sekä sen seuraajan The Palace of Mad King Ludwigin. Nyt on vuorossa saagan viimeisin julkaisu: Between Two Castles of Mad King Ludwig. Kyseessä on poikkeuksellinen hybridi: peli sekoittaa kahta eri peliä kahdelta eri julkaisijalta. Ludwigin linnat on nyt sekoitettu Stonemaier Gamesin pari vuotta sitten julkaisemaan peliin Between Two Cities. Resepti fuusiolle on looginen: Between Two Citiesistä on otettu pelaamisen perusmekaniikka ja Castlesista huonelaattojen pisteytyslogiikka, ainakin pääpiirteittäin.
Taustat
Pelasin Between Two Citiesiä sen julkaisuvuonna 2015 Lautapelaamaan-tapahtumassa. Pelin perusmekaniikkana on se, että pelaajat draftaavat laattoja aseteltaviksi kaupunkeihinsa. Jokaisella pelaajalla on vastuullaan kaksi kaupunkia, jotka hän jakaa vasemman- ja oikeanpuoleisen pelitoverinsa kanssa. Kehnommin pisteytyvä kaupunki muodostaa pelaajan loppupisteet. Perusjuoni tässä pelissä oli innovatiivinen ja toimi hyvin, mutta kaiken kaikkiaan peli jätti silloin kylmäksi. Kaupunkien rakentaminen ei ollut niin hauskaa kuin sen olisi pitänyt olla.
Castles of Mad King Ludwig taas lukeutuu lempipeleihini. Pelaajat rakentelevat huutokaupattavista laatoista omia pistekoneistojaan. Sen suurin heikkous on monimutkainen pisteytys, jossa on helppo tehdä virheitä. Muuten kyseessä on omalaatuisen viehättävä huutokauppa- ja rakentelupeli. Mutta, ei mennä siihen nyt tässä sen enempiä, lukekaa aiemmat arviot jos kiinnostaa!
Between Two Castles of Mad King Ludwig on siis ikäänkuin uudelleenteemoitettu uusintapainos Between Two Citiesistä. Näin ajateltuna kyseessä on suuri parannus. En näe mitään syytä pelata Between Two Citiesiä, jos Between Two Castles of Mad King Ludwig on saatavilla.
Laattaoptimointia tarjoilee Between Two Castles of Mad King Ludwig
Peliä pelataan kaksi kierrosta, johon kuluu noin 45-60 minuuttia. Kierroksen alussa jokainen saa käteensä läjän laattoja. Näistä valitaan kaksi asetettavaksi linnoihin, ja loput passataan eteenpäin seuraavalle. Sitten laatat paljastetaan ja alkaa neuvottelu rakennuskumppanien kesken, mitkä laatat minnekin laitetaan.
Huonelaatat ovat neliön muotoisia, mikä on vanhalle Castles of Mad King Ludwig -fanille pettymys, mutta hyvä näin. Peli rullaa selkeästi eteenpäin nelikulmaisilla laatoilla. Laattojen sijoittaminen hedelmällisille paikoille on kaikki kaikessa.
Laattojen draftaamisen lisäksi pitää olla tarkkana, että muistaa kerätä bonukset: jokaisesta kolmesta samanvärisestä huonelaatasta saa huonekohtaisen bonuksen ja jokaisesta viidestä samanvärisestä saa yleisen bonuksen. Tämä tuo melkoisesti lisäpohdintaa peliin. Valitettavasti näiden bonuksien keräily vähän keskeyttää pelin hyvän flown, kun yleensä kaksi pelaajaa juonii bonusta keskenään ja muut möllöttävät.
Pisteidenlasku on hienoinen ongelma tässäkin pelissä. Kun peli on pelattu, jokainen pelaaja saa ihmeteltäväkseen yksityiskohtaisen pisteytyskupongin. Sitten istutaan 5-10 minuuttia hiljaa ja ynnäillään pisteitä yhteen. Pelin laatat antavat pisteitä toisilleen, joten on oltava tarkkana. Lopulta päästään julistamaan voittaja ja häviäjät. Kun peli itsessään toimii varsin nopeasti ilman juurikaan downtimea, tuo pisteidenlasku lässähdyksen fiilikseen.
Between Two Castles of Mad King Ludwig on hupia kaikentasoisille pelaajille
Peli toimii hyvin vasta-alkajillekin, joille Castles of Mad King Ludwig saattaa olla liikaa. Sääntökirja on selkeä, vaikkakin Youtubessa on tarjolla myös Watch It Played -sääntöselitysvideo. Peli tasapainottaa pelaajien taitotasoa hienosti, kun suurimmalla pistemäärällä ei teekään yhtään mitään. Itse tulin eräässä pelissä rakentaneeksi sekä kaikista parhaimman että huonoimman linnan – mikä tarkoitti häviötä.
Kokeneiden pelaajien kesken peli pääsee paremmin oikeuksiinsa. Yksi suuri heikkous pelissä on vakavissaan pelaaville: periaatteessa kaikkien linnojen pistetilanne on koko ajan julkista tietoa. Sen laskeminen on vain niin iso haaste, että kukaan täysipäinen ei siihen ryhdy. Analyysihalvauksen riski onkin melkoinen.
Sosiaalisena tilanteena Between Two Castles of Mad King Ludwig on mainio. Neuvotteluihin tulee kiero tunnelma, kun kaikki koettavat vakuuttaa toverit tekemään yhteistyötä. Pöydän ääressä tulee myös ilmi ihmisen rajallisuus: kuunnellakseen vasemman puoleista pelaajaa on tylysti käännettävä katse pois oikeanpuoleisesta pelaajasta. Taustalta on sitten kuunneltava katkeraa huutelua: “ei, älä laita sitä laattaa sinne, ota se meille!”.
Pelissä on muuten aivan älyttömän hienot Game Trayz -insertit. Niiden ansiosta setup käy käden käänteessä. En ajatellut voivani olla toimivista inserteistä näin iloinen, mutta voi juku että ne olivatkit toimivat!
-Selkeät säännöt.
-Laadukkaat komponentit ja hienot insertit.
-Pisteiden lasku hieman vaivalloista.
- Haastattelussa Shut Up & Sit Down - 19.07.2024
- Lautapeli joululahjaksi? – Parhaat joululahjat 2023 - 21.11.2022
- Syrjintäkyselyn tulokset - 26.09.2020
Mites Castles of Mad King Ludwigissa voi tulla pistesekoilua? Senhän voi käytännössä laskea koska vaan uusiksi tai vaikka jälkeenpäinkin kun peli on loppumassa?
Pistesekoilua siinä mielessä, että jossain kohtaa joku voi unohtua. Sitten täytyy laskea uudestaan. Sitten jännittää, että onkohan taas unohtanut jotakin, sitten täytyy taas laskea uudestaan. Ja hetkihän siinä menee, kun tämä liittyy tähän ja tuo tuohon ja tuosta saikin pisteitä tuon takia. Se on hyvä, että ne saa tarkistettua, mutta ei se pisteytys kaikista helpointa ole!
Ja jos joku on unohtanut ottaa pisteitä, saattaa se vaikuttaa huoneiden hinnoitteluun ratkaisevasti, sillä viimeisenä olevalle tietysti voi syöttää halvemmalle hänen tarvitsemiaan huoneita. Mutta oho, kaveri olikin kärjessä ja nyt johto onkin pidempi.